Μοιραία λάθη των μικρών επιχειρήσεων

Η επιχειρηματικότητα και η ίδρυση και διοίκηση μιας μικρής επιχείρησης φαντάζει κάτι εύκολο καθώς αποτελεί το όνειρο πολλών νέων επιχειρηματιών. Σύμφωνα βέβαια με έρευνες και με στατιστικές, όσο εύκολο είναι να συλλάβει κάποιος μια επιχειρηματική ιδέα και να την υλοποιήσει μέσω της ίδρυσης μιας νέας μικρής επιχείρησης, άλλο τόσο είναι εύκολο αυτή η ιδέα να αποτύχει και η επιχείρηση να μην αντέξει στις ανταγωνιστικές συνθήκες της ελεύθερης αγοράς.

Το κλείσιμο μιας επιχείρησης είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο και όχι πάντα για τους λόγους που επικαλούνται κάποιοι. Ναι μεν η διεθνής οικονομική αστάθεια είναι ένας παράγοντας, αλλά υπάρχουν πολλοί πιο απλοί λόγοι για τους οποίους μια επιχείρηση βάζει λουκέτο.

Σύμφωνα με έρευνες, οι μισές από τις επιχειρήσεις επιβιώνουν στην αγορά για πέντε χρόνια ενώ το ένα τρίτο μπορεί να αντέξει μέχρι και δέκα χρόνια ή και λίγο περισσότερο.

Παρακάτω παρουσιάζεται μία λίστα με σημαντικούς λόγους για τους οποίους κλείνουν οι επιχειρήσεις.

Οι σημαντικότερες αιτίες

  • Έλλειψη σχεδιασμού: Είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός επιχειρηματικού πλάνου. Χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό μια επιχείρηση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποτύχει στην πρώτη αναποδιά, την οποία θα μπορούσε να αποφύγει εάν είχε σχέδιο ή εάν είχε σκεφτεί ο επιχειρηματίας πώς θα αντιδράσει σε ένα σύνολο από αντιξοότητες. Γι ‘ αυτό τον λόγο ο προσεκτικός σχεδιασμός και η ενδελεχής σκέψη για κάθε πιθανό πρόβλημα είναι η μόνη λύση.
  • Επιχείρηση για λάθος λόγους: Δεν πρέπει να γίνεται κάποιος επιχειρηματίας με το σκεπτικό να γίνει διάσημος ή πλούσιος. Αυτοί οι λάθος προσανατολισμοί δυστυχώς καταδικάζουν από την αρχή μία επιχείρηση.
  • Ελλιπής διοίκηση: Ένας νέος επιχειρηματίας με μία καλή ιδέα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλός επιχειρηματίας. Και φυσικά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Χρειάζεται υπαλλήλους, εξειδικευμένους για κάθε τομέα ώστε να μπορεί αυτός να προσηλωθεί στη διοίκηση της επιχείρησής του, χωρίς να τον απασχολούν θέματα δευτερευούσης σημασίας.
  • Μη επαρκές κεφάλαιο: Άρρηκτα συνδεδεμένο με τον σωστό επιχειρηματικό σχεδιασμό. Πολλές επιχειρήσεις δεν προλαβαίνουν να ανοίξουν καν, καθώς πέφτουν έξω στον υπολογισμό των πρώτων εξόδων τους.
  • Επιχείρηση χωρίς ιστοσελίδα: Στην σημερινή ψηφιακή εποχή μία καλή επιχειρηματική ιδέα πρέπει να συνοδεύεται από ένα αξιοπρεπές website.

Αυτά, ως τροφή για σκέψη για επίδοξους επιχειρηματίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *