Οδηγός για νέες μικρές επιχειρήσεις στην Κύπρο

Η Κύπρος είναι μία χώρα-νησί που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και γειτνιάζει με την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο πληθυσμός της υπολογίζεται στο ένα εκατομμύριο κατοίκους ενώ από άποψη έκτασης είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Οι κυριότερες πηγές εισοδήματος και ενασχόλησης των κατοίκων της είναι ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου έστρεψαν το βλέμμα των ξένων επενδυτών, κυρίως Ρώσων, πάνω στο όμορφο νησί.

Σε γενικές γραμμές, παρά τις όποιες δυσκολίες, η οικονομία της Κύπρου παραμένει σταθερά αναπτυσσόμενη ενώ για τις ξένες επενδύσεις και επιχειρήσεις φαντάζει ως ένας οικονομικός και φορολογικός παράδεισος.

Εάν λοιπόν, κάποιος επιθυμεί να ανοίξει μια νέα επιχείρηση στο νησί της Αφροδίτης, ο παρακάτω οδηγός θα τους φανεί εξαιρετικά χρήσιμος.

Προτάσεις για νέους επιχειρηματίες

  • Επιχείρηση ενοικίασης ακινήτων: Με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, η ζήτηση για μίσθωση ή και αγορά ακινήτων, οικοπέδων, κτιρίων και κατοικιών αυξάνεται αναλόγως. Τα μεσιτικά γραφεία διαγράφουν συνεχώς ανοδική πορεία εσόδων και ανάπτυξης.
  • Κατασκευαστικές επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις αυτές απολαμβάνουν μία στενή συνεργασία με το κυπριακό κράτος οπότε και η επένδυση σε μία από αυτές κρίνεται εξαιρετική επιλογή.
  • Εταιρείες Μεταφορών / Εισαγωγών-Εξαγωγών: Οι εταιρείες αυτές βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης άνθησης καθώς η Κύπρος αποτελεί σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο ενώ οι ποσότητες των αγαθών που χρειάζονται να εισαχθούν είναι πραγματικά τεράστιες. Στον τομέα αυτόν εντοπίζεται

και το μεγαλύτερο ποσοστό ανταγωνισμού και ανάλογα κέρδη φυσικά.

  • Ταξιδιωτικό πρακτορείο: Τα έσοδα από τον τουρισμό προσφέρουν ένα μεγάλο μερίδιο στο ετήσιο ΑΕΠ. Η ανάπτυξη που γνωρίζει ο τομέας αυτός είναι ραγδαία ενώ για το άνοιγμα μιας τέτοιας επιχείρησης απαιτείται ειδική άδεια από το κράτος, Σε αυτό τον τομέα, τα έσοδα είναι εγγυημένα αφού η Κύπρος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους παγκοσμίως ταξιδιωτικούς προορισμούς.
  • Επιχείρηση παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών: Φυσικά μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών web design και web hosting δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την Κύπρο. Οι τεχνολογικές ανάγκες αυξάνονται και οι διαδικτυακές υπηρεσίες θεωρούνται ως ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *