Προβλήματα Που Αντιμετωπίζουν οι Επιχειρήσεις στην Κύπρο

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύεται η επιχειρηματικότητα. Μέσα από την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, σταθεροποιείται η οικονομία και ενισχύεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ωστόσο, με τα οικονομικά προβλήματα που εγείρονται λόγω της κρίσης, φαντάζει ουτοπική η δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων που θα υπερπηδήσουν τα εμπόδια. Όταν μάλιστα ανακύπτουν τόσα πολλά και σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της Κύπρου και άλλων χωρών του Νότου, οι προβλέψεις για την ενίσχυση των οικονομικών δεικτών δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.
Οι μικρές επιχειρήσεις εμποδίζονται σημαντικά από αυτά τα προβλήματα, τα οποία είναι ικανά να αποτρέψουν την ευημερία τους ή ακόμη και να σταματήσουν την λειτουργία τους. Ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε από τον ΟΕΒ στην Κύπρο, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αφορούν στην ύπαρξη της κρατικής γραφειοκρατίας, τα λειτουργικά κόστη, με κύριο αυτό του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά τη χρηματοδότηση.
Όλα αυτά τα προβλήματα δυσχεραίνουν το μέλλον των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανοιχτούν σε νέες αγορές και να αναπτύξουν ιδανικά το οργανόγραμμά τους. Ειδικά η έλλειψη πόρων και κινήτρων για περαιτέρω εξέλιξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις της Κύπρου (και όχι μόνο). Όταν φυσικά προστίθεται και ο βραχνάς της γραφειοκρατίας, ο καθένας κατανοεί πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει μία επιχείρηση.
Ως άμυνα ενάντια στα δύσκολα σημεία των καιρών, θα πρέπει το κράτος να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των ιδιωτών. Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι εκείνη που θα στηρίξει την οικονομία της χώρας, άλλωστε. Χωρίς τις καινοτόμες ιδέες και τις ανάσες που προσφέρονται μέσα από τις μικρές επιχειρήσεις, η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει.
Αντί λοιπόν να διαιωνίζονται οι δυσκολίες και να προστίθενται ακόμη περισσότερες, η ανάγκη για επίλυση των προβλημάτων είναι επιτακτική. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Κύπρου θα ενισχυθεί και θα μπει επιτέλους στην τροχιά που της αξίζει. Το κράτος οφείλει να συνεργαστεί με χρηματοδότες και να βοηθήσει τον κάθε ιδιώτη που επιθυμεί να δημιουργήσει μια επιχείρηση στη χώρα.